Hoe onderscheid je een echte Rolex van een vervalsing? Deel 2

Als vervolg op mijn vorige blog over het onderscheid tussen een echte Rolex en een vervalsing licht ik in deze blog meer kenmerken toe waaraan u kunt herkennen of u te maken heeft met een originele Rolex of een vervalsing.

Jaren geleden was het gemakkelijker om een niet-originele Rolex van een originele Rolex te onderscheiden. Helaas ‘perfectioneren’ de vervalsers zich, waardoor de details steeds moeilijker te onderscheiden zijn. Des te belangrijker is het de zeer kleine verschillen waar te nemen. Rolex is een horloge van de details. Zwitsers vakmanschap met jarenlange ervaring. Hierdoor is het onmogelijk om een Rolex horloge 1 op 1 te repliceren. Onderstaand licht ik weer een aantal details toe waaraan u kunt herkennen of het een originele Rolex betreft.

Het tikgeluid en secondewijzer.

Vrijwel elke Rolex is een mechanisch horloge met een automatisch uurwerk, met uitzondering van een aantal quartz modellen, zoals de Oysterquartz. Als de secondewijzer van een Rolex abrupt van de secondepositie naar de volgende verschuift, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een namaak Rolex. Ook is het hoorbaar, als u een langzaam luid tikkend geluid hoort dan is het hoogstwaarschijnlijk een quartz uurwerk en dus geen originele Rolex. Een Rolex tikt namelijk met een veel hogere frequentie, wel tot 10 keer binnen een seconde. Een echte Rolex maakt een zacht en snel tikkend geluid. Let wel op dat er tegenwoordig ook imitatie Rolex horloges zijn met een automatisch uurwerk, met een zacht en snel tikkend geluid.

Het gewicht

Een echte Rolex is gemaakt van hoge kwaliteit metalen, denk aan staal, goud of zelfs platina. Door het gebruik van hoge kwaliteit metalen zit een Rolex stevig en comfortabel om de pols. Een waar genoegen om er één te dragen. Deze metalen zorgen ook voor een bepaald gewicht. Een Rolex is namelijk relatief zwaar. Voelt een “Rolex” tamelijk licht aan, dan is de kans groot dat u te maken heeft een vervalsing.

Vergelijken

Een goede manier om te controleren of het een originele Rolex betreft. Is om het te vergelijken met een origineel. Op de website van Rolex, of op andere horloge gerelateerde websites staan vaak gedetailleerde foto’s. Zoom in op de foto’s en vergelijk of de details overeenkomen. Missen er bepaalde details of komen ze niet overeen. Dan is de kans groot dat u te maken heeft met een vervalsing.

Zekerheid

Heeft u een “Rolex” en weet u niet zeker of het een origineel betreft. Ga dan langs bij een deskundige, zoals een juwelier. Zij hebben vaak jarenlange ervaring met horloges zoals Rolex en kunnen u snel uitsluitsel geven.

Dit was deel 2 van mijn blog over het onderscheid tussen een originele Rolex en een vervalsing. Twijfelt u aan de originaliteit van uw Rolex? Stuur ons gerust een mailtje. Wijverkopendathorloge.nl helpt u graag bij het beantwoorden van uw vragen. Wilt u een nieuwe Rolex kopen en absolute zekerheid? Koop dan uw Rolex bij Trophies Watches. Of wilt u uw huidige Rolex verkopen tegen de beste prijs? Maak dan gebruik van de expertise van wijverkopendathorloge.nl en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Deel 2 over de echte en neppe Rolex horloges
Door Sam Haverkamp, 29 november 2018