Het ontstaan van horloges

Polshorloges, wie kent ze niet? In de samenleving zijn ze niet meer weg te denken. Vanaf de huismerken tot aan de duurdere horlogemerken als Rolex, Omega, Cartier, Breitling, etc.
En hoe zijn de eerste horloges nou eigenlijk ontstaan? Hoe zijn wij op het idee gekomen de tijd af te lezen vanaf onze pols.
15e eeuw
Al in de 15e eeuw kwamen de eerste tijdwijzers. Dit was natuurlijk geen horloge zoals je het nu kent, met cijfers en wijzers. De tijd werd berekend met behulp van de horizon en de sterren. Deze methode werd vooral veel gebruikt op zee. Zeelui kregen hier ook een opleiding voor. Bizar om te zien op welke wijze ze de tijd vroeger moesten uitrekenen. Misschien maar goed dat je niet in de 15e eeuw leefde, het zou uren duren voordat je de tijd had uitgerekend. Zo zien we maar hoe sterk de technologie is verbeterd.
De eerste horloges
Voordat de eerste echte horloges kwamen, waren er de quadrans. Zeker niet zoals we het nu kennen. Want er zat een slinger aan en het horloge moest stil hangen, daarom kon het horloge ook niet gebruikt worden op zee. Zeelui moesten het nog steeds doen met hun methode. De horloges waren bovendien nog niet zo nauwkeurig als nu. Want de horloges gingen pas aan, wanneer het licht werd. Dus als je er niet op tijd bij was, liep je horloge achter. Als je een nauwkeurig horloge wilde, moest je vroeg op, nog voordat het licht werd. Al met al moest je er veel voor over hebben om de tijd te weten te komen.
Maar hier werd natuurlijk iets op gevonden! Hoe dit ontdekt is, is niet bekend. Wel weten we dat in 1762 een prijs werd gewonnen door John Harrison voor het nauwkeurigste horloge, dat maar enkele seconden af week.
Herkomst van het polshorloge
Het polshorloge werd ontdekt door Patek Philippe, aan het einde van de 19e eeuw. Het werd toen nog gezien als een vrouwensieraad. Want de horloges werden vastgebonden aan een vrouwenarmband, zo is het polshorloge ontstaan. Sindsdien kwamen de vrouwen niet meer te laat ;).
Aan het einde van de 20e eeuw ondervond de Braziliaanse uitvinder Alberto Santos-Dumont, problemen met het aflezen van zijn horloge tijdens het vliegen.
Omdat er voor mannen nog geen polshorloges waren, vroeg hij Louis Cartier, een bekende van hem, om een horloge dat makkelijker te gebruiken was. Cartier verkocht hem een horloge met een lederen horlogeband. Cartier werd sindsdien beroemd, vooral in Parijs. De tijd vliegt, met de horloges. Cartier is nog steeds een van de beroemdste merken wereldwijd.
Tijdens de 1e wereldoorlog kwam het leger erachter dat het sneller was om een blik te werpen op een polshorloge, dan een zakhorloge uit hun zak te halen. Dit was ook onhandig, want tijdens het gevecht konden de horloges wel eens kwijt raken.
Het leger kreeg daarom van verschillende bedrijven polshorloges ter beschikking gesteld. Altijd fijn, een gratis horloge. Was dat nu ook maar zo.
De technologie verbetert nog telkens, van berekenen met de horizon naar automatische horloges waar je niets meer voor hoeft te doen.
Een van de handigste, beste en mooiste uitvindingen ooit…… Een technisch hoogstandje. En bovendien zijn alle horlogemerken erg modebewust, waardoor je als het ware je persoonlijkheid kwijt kan in een horloge.
Ontstaan van horloges
Jip van den Ende, directeur bij Wijverkopendathorloge.nl
 
Wilt u uw Rolex verkopen, Breitling verkopen, Omega verkopen, Cartier verkopen of een ander horloge verkopen dat een handelswaarde boven de 1000 euro heeft? Wijverkopendathorloge.nl verkoopt uw horloge voor de beste prijs! Uw horloge kopen doet u bij Trophies Watches.